Které potraviny mají vliv na akné

Akné dnes z hlediska vědy není žádnou velkou záhadou. Pokud právě vy patříte k početné vrstvě těch, koho akné trápí doslova na vlastní kůži, pak s největší pravděpodobností dobře znáte většinu hlavních rad, jimiž se řídí péče o plet' postiženou tímto neduhem. Je tak určitě důležité nepodceňovat, ale zároveň ani nepřehánět, mytí postižených míst, vyhýbat se mastným krémům či pravidelně čistit plet'. O poznání méně často se však v této souvislosti skloňuje role naší výživy a stravování. A to i přesto, že stav naší pokožky je v neposlední řadě odrazem také toho, co jíme.

Zřejmě jedinou výjimkou je zde úloha čokolády. O její úloze v rozvoji akné se totiž dodnes spekuluje relativně dost. A to i přes to, že katastrofické scénáře spatřující hlavní kořen propuknutí akné právě v nezřízené konzumaci čokolád byli již na stránkách mnoha vědeckých žurnálů zpochybněny. Samozřejmě. Kdo se bude od rána do večera ládovat především čokoládou nebo čokoládovými tyčinkami, ten nemůže očekávat, že bude mít plet' nemluvněte.

Stejně tak je ale velkým omylem představa, podle níž čokoláda může fungovat jako základní spouštěč tvorby akné. Takto zkrátka lidské tělo nefunguje: veškeré potraviny obsahující rafinovaný cukr sice nepatří mezi potraviny vyznačující se pozitivními efekty na lidské zdraví, ale zároveň jejich konzumace v rozumné míře není zodpovědná za případné zhoršení akné.

Paradoxně mnohem více zneklidňující informace popisující vztah akné a výživy člověka se v nedávné době objevily v souvislosti s potravinou, u které bychom to čekali možná úplně nejméně – jde o mléko. Výsledky jedné z provedených studií totiž ukázaly, pravidelné každodenní pití mléka v objemu zhruba půl litru může u dospívajících výrazně zhoršit stav jejich akné. Pikantní je pak na celé věci zejména skutečnost, že vůbec nejhorších výsledků bylo v rámci testování dosaženo u mléka odstředěného!

Opět by však nejspíše bylo zbytečně zbrklé pokoušet se na základě těchto zjištění co možná nejvíce omezit příjem mléka. Samozřejmě i za těchto okolností platí, že zvláště v případě mléka je způsob, kterým jej naše tělo snáší značně proměnlivý, a vždy závisí na ryze individuálních faktorech. Pokud tak například právě vy snášíte mléko bez větších obtíží, pak není třeba se obávat výrazně negativního vlivu na vaši pokožku.

To například s uzeninami je celá věc značně přehlednější. Vzhledem k tomu, že jejich nedílnou součástí je v dnešní době množství umělých látek, které by se nám zde možná ani nepodařilo všechny vyjmenovat, a spolu s nimi samozřejmě rovněž výrazné množství soli, právě tyto výrobky jsou dobrým příkladem potravin, které bychom naopak z našeho jídelníčku měli raději vyřadit. Podobně je tomu i s potravinami obsahujícími tzv. nasycené tuky, tedy vyhýbat bychom se stejně tak měli i smaženému a mastnému obecně. Všechny tyto produkty totiž spojuje skutečnost, že jejich složení negativně ovlivňuje ucpávání pórů pokožky i celkové znečištění pleti.

Pozor bychom si však stejně tak měli dát i na potraviny, které se vyznačují tzv. vysokým glykemickým indexem. Právě jejich součásti jsou totiž v trávícím traktu člověka přeměňovány jednoduché cukry, které opět mohou negativně ovlivnit výskyt a intenzitu akné. Konkrétně sem můžeme zařadit například těstoviny či obiloviny, ale především veškeré sladké pečivo či sladkosti jako takové.

Zajímavým způsobem mohou ke zhoršení akné přispívat i vydatněji kořeněná a obecně pikantní jídla vůbec. Můžeme dnes totiž narazit na řadu výzkumů, jež dokazují, že s jejich konzumací je následně spojena výraznější přítomnost bakterií a obecně nečistot na obličeji. Jak je to možné? Během konzumace ostrého jídla se zkrátka více zapotíme, a díky tomu si i častěji saháme na žhnoucí obličej. Spolu s tím také na obličej zanášíme množství bakterií a cizorodých látek.

sponzorované odkazy